Basta med Göran

0kommentarer

Bastupolitik är någon som förekommer i Sverige, inte bara på högre positioner, detta är ett tragiskt faktum. Man ska känna rätt person och helst vara släkt med några andra för att komma sig fram i affärs- och politikvärlden. Men inte nog illa med att man ska känna rätt personer, man ska helst vara rätt person också.

För ett antal år sedan såg jag en dokumentär på svt om mäns makt i affärsvärlden och hur kvinnor motarbetades på grund av den basis att de är just kvinnor. Detta inte på grund av deras arbetsinsats, mannen som anonymt pratade i programmet sa inget illa om deras arbete, utan det berodde på att de kroppsligen var annorlunda, att de inte kunde sitta i bastun tillsammans med dem, ta en öl och kanske njuta av lite strippor på en utlandskonferens. Män sa i tv att det var synd nu när det fanns kvinnor i deras ledningsgrupp att de inte kunde ha lika "kul" på konferenserna längre. Detta var förvisso något år sedan men jag är säker på att dels var det under 2000-talet och dels är problemet inte borta.

Det beslutas fortfarande en massa politiska och affärsmässiga beslut på platser där alla inte är välkomna, inte medbjudna. På middagen, i bastun, på innebandyplan...

Det finns ett nätverk för kvinnor som "vill dela erfarenheter och få tips om hur man kan få balans i livet, mellan fritid och arbete. En av medlemmarna i nätverket, Petra Vegelius från Saturnus, läste 1999 i DI att det fanns fler män på VD-position i Sverige som hette Göran än det fanns kvinnor överhuvudtaget på denna post. Detta tyckte vi var anledning nog att döpa nätverket till GÖRAN. För övrigt stämmer detta fortfarande år 2004".(http://www.natverketgoran.com/)

Kommentera

Publiceras ej