Ja så var året 2009 snart till sin ända och kanske är det dags att göra en liten summering. Vad har egentligen hänt det här året?

1. Har slutat på två jobb.

2. Har fått två jobb.

3. Har inte tagit en enda högskolepoäng, vilket kan vara första året sedan 1998.

4. Har lärt känna ännu en underbar liten systerson, han föddes förvisso 2008 men de 13 dagarna han fanns av det året kanske inte förmedlade så himla mycket (ur mostersynvinkel).

5. Har spenderat ca 300:- på egen sjukvård i form av en dubbelsidig lugninflammation och cirka 3000:- på Gunnars urinvägsproblem och då är han ändå en försäkrad kisse.

6. Har haft det riiiiiiktigt dött på karlfronten, å nu menar jag riktigt dött. Träffade en kille i våras i nån vecka som inte kändes så intressant för min del, träffade en annan nån vecka i höstas där tydligen inte jag kändes så intressant för hans del - man ger och man tar! ( http://asomianna.blogg.se/2009/may/ )

7. Har köpt sex par skor... tror jag... kan vara nån till.

8. Har köpt och sålt en bil.

9. Har prutat på en vara för kanske första gången i mitt liv och det gick riktigt bra (http://asomianna.blogg.se/2009/august/jag-gjorde-det.html)

10. Har fyllt 30! En underbar dag och en helt fantastisk kväll med underbara vänner. Jag har sagt till någon av dem att den absolut största presenten av dem alla var att alla kom och att alla såg ut att ha roligt (om det inte bara såg ut så genom min rosasuddiga blick).

11. Ja å så fick jag en Triss av mamma och pappa för någon dag sedan som jag vann på - 75 kronor - jag köpte nya lotter för pengarna och vann inget.

Nu får vi väl se vad 2010 har att erbjuda. Jag har sagt att detta ska bli mitt år! Vi får väl se... jag ska i alla fall börja året med att vara ledig i 27 dagar och sedan starta mitt nya jobb.
Traditionernas högtid, då folk gör allt det där som de tror att de måste när de bara behöver göra det de vill. Jag har inte så många traditioner i mitt egna hem men några har det blivit.

1. Baka ett pepparkakshur - check! Det blev i och för sig inte hemma hos mig detta år men vad spelar det för roll, det var ju dessutom himla trevligt (och o så mycket lättare) att göra det tillsammans med någon.

2. Lagt en julklapp i brevlådan till brevbäraren - check! Inget stort, inget avancerat, bara en liten toblerone och en julhälsning från brevlådeinnehavaren men jag tycker ändå att det är en trevlig sak att göra.

3. Ätit en polarbrödsmacka med julskinka på till frukost på julafton - check! I år blev det till och med en egen griljerad skinka och de husmorsliknande människor som läser min blogg och tänker "big deal hur svårt är det" ska veta att jag inte riktigt är någon husmorstyp. När ni funderar över vilken sås ni ska göra på det överblivna vinet funde.... nä vänta nu, vadå överblivet vin???

4. Lilla julafton med bästa vännen - check! Jag fick ett charaderspel av henne så gissa att mina vänner snart kommer att storma mitt hem för att få ta del av detta ;) om ändå alla kunde fatta hur kul det är med sällskapsspel och hur mycket roligare det är om man bara kan bjuda lite på sig själv.

Ja mycket mer än så är det inte! Ska såklart bjuda nära och kära vänner på efterrätt på annandagen innan det är dags att svänga våra lurviga tillsammans. Gjorde förr alltid en tre-rätters-middag men det har för var år blivit svårare och svårare att få tiden att gå ihop med att alla ska vara med släkten så jag har bestämt mig för att flytta middagen till någon annan del av året. Det är nämligen ingen vits att ha en tradition som bara känns jobbig och svårgenomförd, då är det bättre att ändra på den och göra det som känns roligt och bra. Middagen kommer - det kan jag lova!

Årets (årtiondets) bästa julklapp kom dock den 15onde december då min blivande chef ringde och erbjöd mig det jobb som jag kommer att påbörja i slutet av januari. Mina föräldrar frågade mig några dagar innan vad jag önskade mig i julklapp och jag svarade; "om jag får jobbet vill jag ha klädespengar" och om du inte får det frågade de då "ja, då vill jag ha en stavmixer". Jag har en känsla av att jag kommer att få både och :)

Media är starkt, media är svagt, media påverkar oss vare sig vi vill eller inte. Jag vill inte bry mig om huruvida Tiger Woods har varit otrogen eller inte och ingen annan skulle heller bry sig om det ifall Woods inte hade denna hel-ylle-kille-status som han byggt upp tillsammans med media och x antal smarta konsulter. Ingen skulle bry sig nämnvärt om Henrik Schyffert eller Mick Jagger hade en otrohetsaffär, det är old news, det har vi hört förr. Men det som skrämmer mig är att dessa totala icke-nyheter inte bara biter sig fast i kvällstidningarna utan för någon dag sedan fick jag medlemstidningen från facket och de hade där skrivit om Tiger Woods och Anna Anka och då blev jag riktigt rädd/förbannad/irriterad/less/you name it!

För några år sedan fanns ett program på svt som hette något med media, typ mediamagasinet eller något likande och det var ett himla bra program (undrar varför de la ner det men förmodligen fick de väl för mycket skit av sådana som förtjänade det). Bland annat tog man upp en händelse där programmet Uppdrag granskning hade tagit upp ett fall med en man som sexuellt utnyttjat en minderårig men man sa inget om att den "mannen" vid tillfället var en fjortonårig pojke och att det var hans flickvän som han haft sex med - frivilligt från båda sidor. Men i programmet pratades det bara om mannen och flickan, det är vilseledande så det sjunger om det.

Och på tal om vilseledande kanske du nu undrar vad fasiken det är jag skriver om med tanke på den rubrik du läste och kanske sedan såg fram emot härligt mycket snuskhistorier. Det är inte mer än att jag jobbade i helgen och när jag skulle köra till jobbet vid halvfemtiden på söndagsmorgonen så märkte jag att det körde en bil bakom mig. Jag svängde in bakom kulturmagasinet för att köra fram till garageporten och såg nu att bilen som följde mig var en polisbil och när jag öppnade rutan för att komma åt portkods...grejjen... körde de upp bredvid mig, tog en titt och körde sedan vidare, tydligen såg jag inte ut som en skurk i alla fall. Men det är ändå bra tycker jag att de följde efter, nu fanns det väl inte så mycket annat att göra denna söndagsmorgon när krogfyllan lagt sig för de flesta.

Det var en gäst som ringde receptionen och talade om att ett fönster var öppet på toaletten och att det var svinkallt (och med tanke på helgens minusgrader runt 20strecket kan jag ha förståelse för huttringarna). Jag ordnade problem så fort jag bara kunde och såg sedan när jag pratade med tjejen att det var en mörkhårig väldigt smal tjej i en säckig grå tröja, jag kände igen henne men man ska väl kanske inte proklamera vilka kändisar som bor på hotellet eller inte... men om hon hade lekt med elden hade det nog blivit varmare.

Fyllan då? Jo, när jag kom inslumrandes vid halv-fem-tiden hade ett gäng fortfarande fest i loungen och de såg ut att ha himla trevligt. Jag fick såklart ta reda på allt efter dem och det var väl inte lika roligt.

Ni ser, en sak behöver inte handla om det man tror bara för att det finns en lockande inbjudan till det hela. Det gäller bara att komma ihåg det även när man har fått i sig alldeles för mycket och tror att det/den där i den lockande utstyrseln är något/någon man vill ha!

Varning för äckel!!!

I dagarna har jag haft det dubbelsidiga nöjet/obehaget att gå på en arbetsintervju och i det läget har jag insett att jag har gjort en hel del på relativt få yrkesår. Sedan jag tog studenten har jag inte bara pluggat en sex-sju år jag har även arbetat som (butiks)bagare, kriminalvårdare, produktionsledare, högstadielärare, gymnasielärare, telefonist, kassörska och säkert något mer också,  ja hotellstädare. I de olika yrkena finns fördelar och det finns nackdelar. Det härliga med tex bagare, kassörska och hotellstädare är att när dagen är slut är den slut och man tänker inte mer på det förrän det är dags att slita sig upp ur sängen nästa dag. Fördelen med att arbeta inom skola och kriminalvård är att man lär sig otroligt mycket, inte bara om andra människor, utan även om sig själv. Jag känner att min förmåga att ta folk har utvecklats enormt de senare åren (kanske sammanbinds något med att även jag mognat men jag tror absolut att dessa yrken hjälpt till en hel del). Man fick även en intellektuell stimulans (vilket jag inte direkt kan känna att jag sväller över av just i dagslägets yrkessituation).  

Nackdelen med att arbeta som bagare säger väl nästan sig själv, jag bodde i Eskilstuna och jobbade i Strängnäs så jag fick kliva upp så tidigt på morgonen att jag allt som oftast mötte krogfolket på deras hemfärd när det var dags för mig att köra igång med jobb. Vid denna tidpunkt hade jag dessutom en röd Amazon från 1968 och den var inte alltid att lita på. Den stora nackdelen med butiksarbetet, både bageridelen och kassörskayrket, var såklart kunderna. Det är nästintill fascinerande hur illa en del människor beter sig emot andra då de anser sig ha rätt i något de inte vet något om. På tal om "inte vet något om" - den största nackdelen med läraryrket var föräldrarna. Jag glömmer aldrig den fredag- eller lördagskvällen då jag stod inne på en toalett låååångt ifrån nyckter och diskuterade en elevs betyg med hennes mamma som ringt mig klockan elva på kvällen och tyckte att det var något som lämpade sig att prata om just då. Eller den pappa som vägrade tro att han son ljög - om allt - men det var i alla fall en liten tröst för mig den dagen det gick upp för honom.


Å så nackdelen med dagens yrke - hotellstäd - och det är nu du kan sluta läsa om det är så att du är sugen på chokladpudding eller risgrynsgröt. Det är helt otroligt va äckliga människor det finns!!! Inte för att det var någon nyhet innan men när verkligheten på riktigt kommer ifatt en är det inte direkt ett leende som sprider sig över läpparna när man drar på sig dubbla plasthandskar. Första kallsupen kom en dag denna vecka då jag steg in på ett rum och möttes av en vägg av öl, det var öl och McDonaldsrester överallt i rummet. Jag drog en suck och öppnade dörren till toaletten, sen stängde jag den jäääävligt fort och öppnade fönstret på vid gavel. Toaletten var full av skit (och tro mig, jag vet att jag överdriver lite ibland men denna gång gör jag tyvärr inte det). Det var inte bara skit i hela skålen utan även utanpå toaletten, på sitsen, på väggen bakom, på spolknappen... ja tammefan överallt!!! Nästa "härlighet" var idag; jag bäddade en säng som stank så mycket sperma att jag bara ville spy. Jag var tvungen att kolla under mina skor så att jag inte hade klivit i något eftersom luckten satt kvar i näsan på mig en lång stund efteråt.

Så för att återgå till början (om du nu inte har sprungit iväg för att kräkas lite) så var jag som sagt på en anställningsintervju igår. Det började med en telefonintervju, sedan ett personlighetstest via data, sedan en intervju med Manpower och så slutligen igår det sista mötet med förhoppningsvis min nya chef. Jag kommer att få veta innan jul och den dagen jag får veta kommer hela världen att höra mitt jubel eller mitt sorgeskrik. Fick dock veta att det var 1100 (jajamen, du läste rätt - elvahundra) som sökt tjänsten så jag ska hur som helst vara nöjd över att ha gått så långt, men det skulle kännas förjävligt att stupa på målsnöret.