För den som aldrig varit rökare kommer detta inlägg att te sig totalt oförståeligt. Så med det sagt….

 

I augusti bestämde jag mig! Nu får det vara nog, jag har rökt i nästan halva mitt liv, det är inte bra. Jag hade i och för sig redan innan röktiden startade dåligt immunförsvar som leder till att jag åker på en tre-fyra rejäla förkylningar per år, men inte lär jag göra det bättre genom att dra sönder de kämpande lungorna med gift, det är inte bra. När jag kollar riiiiiiiktigt noga tycker jag mig ibland kunna se en gul skiftning på höger pekfingernagel, det är inte bra. Jag hostar och harklar mig en som engelsk gruvarbetare från 1800, det är inte bra. Hyn tar stryk, håret med, kondisen ska vi inte prata om, det är inte bra. Att räkna ut hur mycket jag ekonomiskt har rökt upp under alla dessa år kommer jag aldrig att göra, så dum är jag inte!!!

 

När jag i augusti bestämde mig för detta – att den 1 oktober är det färdigrökt – kontrar såklart ickerökarna i närheten med: ”Varför 1 oktober, varför inte 1 september?”, mitt stående svar har varit: ”1 oktober är väl en bra dag!” och lämnat diskussionen där. Det går inte att förklara för den som inte vet vad ett rökstopp innebär.

 

Jag har gjort detta en gång tidigare, jag vet att jag kan. Den gången gjorde jag det för någon annans skull, någon som ville det av mig. Det är klart att min kropp tackade honom men det slutade med att samma sekund som vi bröt med varandra sa mitt huvud: ”Jag får fan röka om jag vill!!!”.

 

För många år sedan såg jag en dokumentär med en av de rikaste av de rika, en av huvudägarna för ett av de stora tobaksbolagen. När den riktiga intervjun var avslutad och mannen trodde att kameran var avslagen frågade intervjuaren om han själv rökte, svaret kom med ett skratt: ”Nej fan eller, det är bara svarta och dumma som röker!!!”. Det värsta är att han har ju rätt. Nej, jag menar inte de mörkhyade, men jag menar de dumma. Det är fan bara idioter som röker. Att frivilligt betala dyra pengar för att långsamt förgifta sin egen kropp kan inte benämnas som annat än idioti och jag skäms för att vara en av dessa dumskallar. Jag skäms för att andra kan se mig så, för jag ser mig så.

 

Nä, den 1 oktober ska jag börja lägga grund för att Bengt (mitt flimmerhår) ska få nya kompisar. Jag är medveten om att de kommer att klia i sin växtvärk, jag är medveten om att jag kommer att skotta Extra drops, tuggummin eller vad som nu behövs. Jag kommer säkert att gå upp i vikt igen, vara sur och grinig.

 

Jag kommer för alltid att sakna den underbara känslan en rök till rödvinsglaset/kaffet skänker, det inbillade lugn man infinner sig i efter den där pausröken. Jag kommer att sakna det som fan…

 

Jag måste bara visa att det är jag som bestämmer – inte mitt beroende!!!

Alltså jag vill inte vara petig men William Shakespeare levde 1564-1616 och Sigmund Freud 1856-1939. Är det då inte lite konstigt att man i en film om Shakespear väljer att i en scen låta honom prata med en "psykolog" ur ett psykoanalytiskt perspektiv, precis den lära som senare nämnda person utvecklade några hundra år senare?

Detta känns lika illa genomtänkt som den elev som en gång visade mig ett arbete hon gjort om Shakespear och inkluderade kamerabilder på honom. När jag poängterade att dessa foton knappast kunde vara på honom blev hon förargad. Hon ville inte alls köpa min förklaring att kameror inte fanns under Shakespears levnadsår utan att bilden var tagen på någon som porträtterat honom i en film eller pjäs. Jag såg att det tog ett tag innan den feta och lata hamstern i hennes hjärna fick igång hjulet men till slut kollade hon på mig och sa; amen får ja G nu eller?
Det här är helt sjukt, jag hade en jättebra tanke med detta blogginlägg. Jag hade lagt upp rubrik, inledare, avstickare, meningsfullt bidrag och slutpoäng i tanken på det mest perfekta sätt. Så satte jag mig framför datorn för att plita ner mitt enastående bidrag till det anonyma bloggsverige.

Men... alllt försvann, det var nått om dagtidstv, men vad det var jag hade tänkt mig är som totalt bortblåst. Så går det när man är så där lagomt groggig i huvudet av trippeldoser smärtstillande/febernedsättande. Jag spanar in tvprogrammen för dagtid, ser en massa repriser av skitserier, men inte ens detta får tanken att komma tillbaka. Det enda som snurrar i mitt huvud just nu är hur i helsike universum tänkte egentligen när den bestämde att snor var en bra sak att låta kroppen producera massor av?

Nä, jag får gå och boka en tvättid för att ta mig an lakanen efter några nätter av kallsvettig feberfrossa.