Se på denna bild!



Hur jäkla mycket längtar man inte till sommaren nu? Så det gör ont i det mössklädda huvudet, de raggsocksvarma fötterna och den efter-en-lång-promenad-hjälper-inte-ens-en-het-dusch-kalla kroppen.
Det här mina damer och herrar eller annat löst folk som läser denna blogg är en riktig Anna-klassiker. Det börjar såklart med att jag följer med någon som ska handla något, i detta fall mamma som skulle handla en lampa, jag själv planerar inga inköp. Men så av en händelse går vi förbi en skoaffär och går man förbi måste man ju gå in (!). Vad händer? Jo självklart kommer jag ut några hundra fattigare och några skor rikare. I detta fall började det med de bruna, de var såååå fina och sen såg jag ett par svarta "Foppatofflor" som jag ändå behöver till jobbet och då man fick de tredje paret gratis passade jag såklart på att inhandla ett par stövlar då mina vanliga skor nu börjar bli lite jobbiga eftersom de inte tål mars/april-slasket. Men det är så typiskt mig, det är långt ifrån första gången jag följer med andra att handla något och kommer hem med skor.



Enda tråkiga i detta fallet var att jag inte fick med någon skokartong vilket inte är bra med tanke på min otroligt fina skogarderob.

 
Jag gjorde ett quizz på facebook om "Vilken svensk jag är" och fick resultatet Ebba Grön, "Anarkisten som vågar, vill och törs hur hett det än blir". Och det finns en viss sanning i detta även om jag inte direkt gör några samhällsförändrande handlingar dagligen, men det finns en sak som jag är bra på även om det inte alltid är en bra sak. Jag är bra på att säga det obekväma, det som många tycker och tänker men ingen törs säga. Jag ska absolut inte sticka under stolen med att denna egenskap har ställt till det för mig, det finns nog en och en annan som tycker att jag är en jävla tölp men å andra sidan finns det även en hel del människor som uppskattar detta hos mig. Det är inte skitsnack jag kommer med utan det kan handla om obekväma sanningar eller frågor. Kanske upplevs jag på grund av detta som mycket hårdare än vad jag egentligen är, men hellre det än att även jag ska dölja mig bakom det enkla och det bekväma.

Igårkväll tog jag en promenad, ingen skön och behaglig promenad utan en promenad i ett enda syfte, att röra på mig av motionsskäl. Under denna tid då jag frös om öronen, var våt om fötterna på grund av slask och halkade runt på isfläckarna tänkte jag; "Fan att alla ska behöva se likadana ut, Fan att alla ska behöva vara smala, Fan att jag inte är det!!!" Det finns många olika kulturer på vår jord och i dessa många olika ideal, i vissa kulturer är en gigantisk platta i läppen det vackraste man kan ha, i en annan ska man ha minimala fötter men i vår kultur är det en smal vacker kropp som gäller. Enligt studier jag läst har kvinnor en bild av hur de vill se ut och hur de tror att mannen vill att de ska se ut och denna bild stämmer inte riktigt överens med hur mannen faktiskt vill att vi ska se ut (generellt). Men det är ju inte för någon annan man vilja gå ner - eller upp - det är ju såklart för sin egen skull. Som jag sa till min frisör när jag bytte frisyr för första gången på 15 år; "Jag är för gammal för att bry mig om hur andra tycker att jag ska se ut!"

Men hur som helst - jag vill och behöver gå ner i vikt, men om jag levde för omkring 100 år sedan skulle jag varit den perfekta Anders Zorn-modellen.
Äntligen!!! (Gert Fylking släng dig i väggen)

Solen skiner och himlen är blå, jag ska ta en promenad på lunchen och snön smälter. Jag vill knappt tro att det är sant men det känns som att våren är på g. Nu ska vi såklart inte ta ut någon glädje i förskott, det är bara den 17onde mars ännu, det är hela aprilvädret kvar, men det ger åtminstone förhoppning om vår. Jag är så spyless på vintern att jag bara känner för att gråta varje gång jag stoppar sladden i motorvärmarstolpen, tar fram isskrapan och plumsar fram i snöhögarna mellan bilarna på parkeringen (för ni ska inte tro att fastighetsägarna passar på att skrapa undan medan folk är borta, eller så är min bilgranne inte borta på dagarna för skrapat är det då inte).

Funderade på att köpa mig ett par längdskidor men nu vill jag bara se dagar med plusgrader och att åka skidor de dagarna kommer bara att kalla fram gamla tråkiga minnen från mellanstadiets elljusspårsåkning. Nä, jag spar pengarna och laddar för en ny cykel istället, min blev ju stulen förra sommaren så jag behöver ändå en ny.

Jag ser det smälter
jag ser det smälter
det är så roligt haha
nu kommer våren
nu kommer våren
det är så härligt å bra!!!

Hm... är det nu man ska bli förälskad i någon?
På tv kan man nu se reklam från L**l (vägrar göra reklam för ett företag jag av princip inte handlar på) där de säljer 12 liter cola, av annorlunda sort, för 36 kronor. Det betyder att en liter cola kostar 3 kronor. Vanlig mjölk kostar i snitt 6 kronor för en liter, det är alltså dubbelt så dyrt att dricka hälsosam dryck motför den sockerfyllda colan. Det är helt sjukt!!! Hur ska man kunna förvänta sig att människor med taskig ekonomi ska välja den dubbelt så dyra drycken, som dessutom oöppnad inte ens håller sig lika länge som den andra oöppnade drycken?

Jag räknade alldeles nyss mina småpengar av enkronor, femtioöringar och tior som sparas i en bautastor flaska, det blev 1276,50. För det får jag 425 liter cola eller 212 liter mjölk - hm... vad ska jag välja?
... på snön! Det räcker nu, jag fattar, naturen kan. Det har snöat sedan november, det har varit svinkallt och jag har gått omkring i minst tre tröjor sedan dess. Nu vill jag ha vår. Nu vill jag att björkarna ska börja knoppa och leda oss in i sommaren.

... på att det bara verkar finnas miffon på singelmarknaden. Men det är väl så i min ålder. De bra är redan upptagna och de halvbra har inte hunnit skilja sig ännu. Kvar sitter jag med de som går med i "det-heter-negerboll-klubbar" på facebook, superkonservativa arbetsnarkomaner eller homofober (bara ett urval av den senaste tidens upptäckter). Suck!!!

... på mig själv för att jag är så lat med plugget. Gjorde iordning en lista för någon dag sedan på vad jag har startat med inte avslutat i pluggväg och jag tänker då rakt inte erkänna hur mycket det var, främst för att jag inte vill påminna mig själv. Men nu är det då säkert, det blir inge läsa kriminologi förrän minst hälften av vad som ska vara klart är klart. Brukar vara så att om jag har mycket att göra får jag mycket gjort men om jag har lite eller för mycket att göra får jag inget gjort. Vet inte riktigt var jag är nu.

... på mitt hår som ser förjävligt ut! Har ingen frisyr längre, har bara en fläta och även om jag faktiskt är förbannat bra på att göra flätor är det inte kul att se ut som en fäbojänta hela tiden. Men snart ryker håret kan jag lova. Har sett likadan ut i 15 år och nu när det inte finns någon kille som säger "du är så fin i långt hår bla bla bla" tänker jag kapa det.

... okej, jag är kanske lite gnällig nu, men jag känner mig så....

Är det inte ganska lustigt att de mest intoleranta och inskränkta politiska partierna är de med ordet demokrati i sitt partinamn? Ordet demokrati betyder folkstyre, alltså att folket har rätt till medbestämmande. Det betyder inte att alla ska få som de vill, men alla har rätt att vara med i beslutsfattandet.

Kristdemokraterna tror såklart på den demokratiska tanken, men du får inte vara avvikande. Dessa människor anser att homosexuella äktenskap är ett hot emot kärnfamiljen och även om jag här skulle vilja förklara det så kan jag inte, jag kan inte på något sätt förstå hur två människors kärlek till varandra skulle vara mindre värd för att de är av samma kön. Jag kan inte förstå varför dessa människor skulle vara sämre samhällsmedborgare, konsumhandlare, banktjänstemän, präster eller föräldrar. Hur kan den svenska kärnfamiljen skadas av att alla inte är itvingade den heteronormativa normen? Är det inte skadligare med människor som lever i en livslögn?

Sverigedemokraterna i sin tur verkar inte alls tro på den demokratiska tanken och du får fram för allt inte vara annorlunda. Dessa människor verkar på allvar tro att människors värde sitter i dess ursprung. Det är för mig lika obegripligt att nervärdera en människa på grund av dess hudfärg som... tja andragradsekvationer eller nått sånt där. Dessutom - hur skulle det ens finnas några människor i det här landet om det inte vore för invandring? Var och varannan människa kommer från tyskland på 1600-talet, men det kanske inte räknas (fattar noll!!!) Ungefär som att den lokala pizzabagaren är en schysst kille men alla andra kan sticka hem. Det finns ingen logik i detta, men det är väl just så det är med sverigedemokraterna - idiotiskt.

Nu kanske du tänker; men vänta nu, socialdemokraterna då? Nä, som den lilatonande sosse jag är kan jag säga att inte heller socialdemokraterna är för alla. Jag hade en klasskompis på gymnasiet som myntade det för mig oförglömliga citatet "För att en ska bli rik måste två bli fattiga". Sådana som han är inte socialdemokraterna till för!

Nä, det är nog dags att starta ett nytt politiskt parti - Allademokraterna. Precis som demokrati ska vara, allas rätt till medbestämmande, oavsett om du är hårdrockande superflata, designande rom, simmande brat, "supervanlig" hm-tjej, pensionerad lärare, kåldolmsälskande tv-tittare, glasögonbärande bagare eller helt enkelt bara en kattägande bloggare.

Ja - en supergod hemmagjord passionssmoothie som belöning efter den 90 minuter långa städningen av min lägenhet.

Nej - den molande känslan av dåligt samvete över att jag inte tar tag i studierna som jag borde. Fattar inte varför jag är så lat, jag vill ju göra detta?

Ja - Bunkrade upp med kattmat igår och passade då på att köpa lite nya leksaker så nu ligger det små möss och bollar över hela lägenheten och två små vilda galningar rusar runt i 100, rätt underhållande kan jag lova.

Nej - På veckorna ringer min klocka antingen 6.15 eller 6.30 och sen snoozar jag oftast till 6.45 eller 7.00 vilket betyder att det är den tid som katterna har programerat in att det är dags att vakna, även på helgerna. Två av de nyinköpta mössen gömdes under min kudde kl 7.14 imorse för att den lilla katten skulle sluta leka med dem, men han hittade såklart annat att leka med. Jag drog täcket över huvudet och gav upp!

Ja - Enigmaskivan jag just nu lyssnar på, den är bara helt underbar. Minnena till den kanske inte är lika underbara men å andra sidan har de blivit en del av mig så de får hänga kvar.

Nej - Hörde en reklamsnutt om en skiva av någon Markus som sjöng; "Jag är en vampyr, jag suger och spyr". Om det nu skulle visa sig att jag hört fel, vilket jag verkligen hoppas kan jag bara glömma denna tanke, annars biter (!) den sig verkligen fast i mig, hur faaaaan kan man skriva en sån text? Undra hur många 16-åringa tjejer med rinnande smink som inte skulle kunna säga detsamma? För att inte tala om alla de som efteråt bara glömmer och ler. Kanske hans nästa låt heter så; "Glömmer och ler", det vet jag att många är bra på, själv är jag proffs. Det är nästan lustigt att skivan i fråga heter Markusevangeliet.

Ja - Har riktigt god mat i kylen som skall tillagas till ikväll, förhoppningsvis med sällskap

Nej - Sen blir det inte mycket god mat för mig inte!!!

Ja - Lyckas låta bli att röka nästan 100% när jag är hemma, på kvällar och helger. Går hur bra som helst och även om tillfälliga stunder av frestelse kommer är det inga större problem att låta bli.

Nej - Men på jobbet går det inte lika bra!

Ja - Såg en man i veckan, en sån där som man inte ser ofta direkt, som bara suger till sig ens blick. Det var inte så att han var en supersnygg tiopoängare, även om han såg bra ut i mina ögon, men han hade DET. Du vet, det!

Nej - Något ambivalent detta - idag är det mars, det betyder att våren är här och efter våren kommer sommaren, vilket såklart är helt underbart. Men på sommaren uppstår en situation jag inte alls är bekväm med och som jag vet att många med mig riktigt ogillar - män som går i bar överkropp inne i stan. Nu menar jag inte de som springer in på Statoil i bar överkropp efter att ha varit på stranden utan jag menar de som står där med sina håriga ryggar i bankomatkön, som lämnar svettfläckar på bänkarna och som står alldeles för nära dig i rulltrappan inne på Åhlens. Träffade en kille för ett tag sedan som tydligen var en av dessa och jag svarade helhjärtat och ärligt att jag skulle gått tio meter före eller efter honom i så fall och det stämmer. Antar att det är samma sorts killar som drar upp tröjan på krogen för att försöka impa med mer eller mindre magrutor (eller cirklar) eller tjejer som plutar med läpparna, trycker ihop brösten och tar korten i "rätt" vinkel.

Ja - eftesom man ska sluta på topp - jag mår mycket bättre idag, verkar nästan som om sjukan ger med sig =)