Att vara nykter på en fest är mycket sällan ett problem (så länge man inte går ut på krogen för då vill man bara blunda och gå hem) men däremot upptäckte jag nu på nyårsafton att det suger att vara ickerökare på en fest. I alla fall om det är en ganska så liten fest – vilket man kanske egentligen skulle kalla middag – på bara fyra personer och tre av dem feströker och den fjärde är gravid. Fatta va sjukt sugen jag var på att också få röka. Men NEJ!

Parantes som jag inte kan gå förbi även inlägget inte skulle handla om detta: Någon dag innan var jag och sambon på träff hos barnmorskan, alla värden såg bra ut tackar som frågar, och där la vi märke till ett annat par som var där i samma ärende som vi, där kvinnan hade ungefär lika stor mage som jag har. En liiiiiiten (gigantisk) skillnad var då kanske att när vi efter våra träffar med respektive barnmorska klev ut genom dörren till parkeringen så tog det inte ens 30 sekunder innan hon tänt en cigarett. Va fan! Nu säger jag inte detta för att ta in pk-poäng på något sätt, jag säger detta för att det är det enda vettiga att säga: Man får för i helvete inte röka när man är gravid! Punkt! Inga undantag! Inga ursäkter!

Jag rökte i 20 år (med ett litet uppehåll på 2-3 år för nått år sedan) men den dagen jag såg två streck på pinnen rökte jag en cigarett och sedan en dagen efter, sen gick det inte mer. Jag kunde inte, jag ville inte heller, men framförallt så kunde jag inte. Jag kunde inte stå och dra i mig de gifterna och samtidigt veta att en liten människa växte i mig. Det var möjligen okej på 40-talet eller annan tid innan man visste, men på 2010-talet är det helt enkelt inte det – slutdiskuterat.

Okej, tillbaka till det jag tänkt säga: Men nej, jag följde ju inte med ut och rökte. Dels för att det är december, långt ifrån mysfaktor på vädret, dels för att den passiva röken är skapligt jäkla giftig den med och dels för att det är dumt att plåga sig själv mer än nödvändigt. Det har gått så bra att avstå från cigaretterna att det bara är dumt att påminna sig själv om hur mycket man tyckte om det, även fast man visste att det var idiotiskt. Men satan va tråkigt det var att vara kvar själv inne. Eller… ja jag passade såklart på att provsitta de stora fåtöljerna som man normalt ska hålla sig borta ifrån under kvällsaktiviteter på besök hos andra, helt enkelt för att inte riskera att fastna (somna) i dem.

Sen kom alla in igen, och här skulle jag vilja säga att de stank apa och jag var glad som inte luktade lika illa men tyvärr kan jag inte säga det eftersom de inte gjorde det, och vi fortsatte våra samtal fram till dess att det cirka en timme senare blev tid för en ny powernap i fåtöljen.
Fest, Gravida, Rökare,