Tid är verkligen något relativt, det känns som att det var jättelänge sedan jag skrev ett inlägg och det var bara för sex dagar sedan. Samtidigt känns det som igår att jag lämnade ett liv jag en gång hade och det är cirka sju år sedan. Varför har jag då inte förlustat eller förmörkat den senaste veckan med nya inlägg? Jag har helt enkelt inte hunnit... eller ett rättare ord är kanske orkat. Det är ju trots allt så att även jag har ett liv utanför datorn och i det livet hinner man inte alltid med att få ut de orden man funderar på i blogginlägg. För visst har tankarna flugit kring olika ämnen, alltifrån idiotiska byråkratiska beslut i vardagen till ämnen diskuterade av Homer Simpson.


Under några år - eller månader, eller veckor om man vill räkna mycket, har jag arbetat inom skolan. Det är en värld som alla möter på och har erfarenhet av och därmed kan säga sig veta hur det är. För det spelar ingen roll att människor som kommenterar skolan kanske gick i en skola för 20 år sedan, i en annan tid, i en annan del av landet, de vet ändå hur det fungerar i skolan - i alla skolor. Nu arbetar jag inom ett annat område där alla vet hur det är utan att någon egentligen vet hur det är. Den absoluta majoriteten av den svenska befolkningen har ingen egen erfarenhet av min nuvarande arbetsplats men ändå så "vet" de minsann hur det fungerar på sådana ställen - "för det vet man ju". Det är lite smått irriterande men förmodligen något som jag får vänja mig vid, på detta ställe kommer jag i alla fall inte att behöva tacklas med föräldrar.

För just föräldrarna är en av de anledningarna till att jag inte vet om jag vill arbeta kvar inom skolans värld eller inte. Jag kanske låter gnällig men jag vägrar gå med på att jag ska vara lärare 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan. Folk säger att lärare är inte ett yrke utan en livsstil och det är inte något jag vill ställa upp på. Jag tycker inte att det är okej att föräldrar ringer till mig på kvällen för att diskutera deras barns grammatikprov eller vad det nu kan vara. En gång stod jag på en lördagskväll klockan elva på en toalett under en fest och pratade med en förälder, jag var inte nykter med kämpade på bra för att det inte skulle upptäckas. Det tycker inte jag är okej! Vem skulle ringa till sin banktjänsteman eller till personen de handlar mat av eller personen som byter däcken på deras bil klockan elva en lördagskväll?

Andra föräldrar vägrar se lasterna hos sina egna barn och på samma sätt som det för mig kan vara svårt att förstå att en riktig snorunge (för att använda rätt ord) faktiskt kan vara en go unge i hemmet, har många föräldrar svårt att inse motsatsen. Vid ett tillfälle hade vi problem med en pojke som inte var snäll med sina klasskamrater och orsakade problem på olika sätt, när vi träffar föräldrarna får jag veta att det beror på att jag inte gillar pojken. Jag tyckte varken bättre eller sämre om denna pojke än någon av de andra eleverna i klassen. Men - enligt en förälders logik - eftersom det absolut inte kan vara något fel på deras avkomma måste det bero på en utomstående faktor, alias mig.

Jag har inga egna barn så jag ska väl inte gå alltför hårt åt föräldrar och den blindhet vissa av dem besitter men det finns en stor sanning i ordspråket: "Egna barn och andras ungjävlar".

Att sedan lärare, förutom att vara pedagoger vilket man kan tro är deras uppdrag då det är den utbildning de har bakom sig, även förväntas vara psykologer, samtalsterapeuter, krishanterare, extramammor och gud vet vad är en debatt som verkligen kan köra igång mig. Jag ska inte gå in på den eftersom du förmodligen redan har tappat intresset av detta svammel, får jag bara ställa frågan: "Hur kan man tro att människor som inte har någon adekvat psykologisk utbildning ska kunna hantera och forma ´goda samhällsmedborgare´av unga människor som lever under ibland vidriga förhållanden, som får ta hand om sina egna föräldrar och som inte ens BUP klarar av?" Funderar på det - jag återkommer...

Igår eftermiddag när jag kom hem från jobbet var jag så trött att hela min kropp värkte. Jag var hungrig men orkade inte äta. Tvingade i mig två mackor med kaviar och ost bara för att äta något. Sedan somnade jag inlindad i en filt till Simpsons... vaknade en halvtimme senare och trodde att jag skulle orka se "Mina jag och Irene" men det var ett projekt dömt att misslyckas. Under natten fick Sigge såklart för sig att han skulle leka men då åkte kissen ut ur sovrummet med en jäkla fart och jag ignorerade hans läten och skrapningar på dörren för att få komma in igen.

Imorse for jag hemifrån vid 9 och kommer att vara hemma vid 21 så kvällen kommer inte att skilja sig mycket motför gårdagen. Det är inte så att jag är missnöjd och klagar - bara mycket intryck första dagarna på ett nytt jobb och det gör en rätt trött i huvudet. Jag får sova till helgen!
Idag när jag gick ut på balkongen för att känna av denna dag upptäckte jag att solens strålar värmde mig. Det var fortfarande rätt kallt ute men jag kunde känna hur värmen kämpade sig fram genom den kalla luften. Snart kommer den att lyckas, snart kommer den att vinna.

Jag längtar så till den dagen jag ser vårens första björkknoppar, med sitt nyfikna ljusgröna sken.
Fick ett spam-sms av en vän igår där det stod att jag hade blivit "plumpad" eller något sånt och om jag inte genast skickade detta sms till fem personer skulle den jag älskar glömma att köpa mig en present idag. Jag skrev tillbaka och vänligt påminde denna vän att jag inte har någon som jag älskar som kommer att köpa mig en present på denna kommersiella jippodag och hon fick skämmas lite över att ödslat min tid med sånt skit.

Parantes - jag har människor som jag älskar och som älskar mig, men ingen som kommer att slösa pengar på blommor och choklad just idag.

Men hur som helst påminde hon mig om att idag är den där dagen då man ska hålla sig borta från blomsterbutiker (som man sååå ofta annars besöker) och inte heller försöka sig på att beställa ett bord på en lagom mysig restaurang.

Jag var aldrig så medveten om denna dag då jag hade partner. Dels för att den första nästan aldrig gav mig något, på nio år fick jag en blomma det första året och sedan kan jag inte minnas något mer. Den andra kunde förvisso köpa något men med en viss protest och det gjorde inte det hela så roligt. Emellan dessa två förhållanden var jag som du läsare kanske eller kanske inte vet en vild singel och den bästa "present" jag någonsin fått den 14 februari något år var 2003 (eller möjligen var det 2004) då jag fick mig en riktigt härlig sexupplevelse utan förbindelsekrav från nått håll. Det kan man kalla alla-hjärtans-dag-present =)

Jag då? Vem ska jag ge något? Tja, ska hem till mamma och pappa nu och de kan ju få sig en varsin varm kram och de sexuella "gåvorna" väntar jag med någon vecka till *flört till dig som vet*

Så kall att känslorna och orden fryser fast inom mig.
Så hård att kroppen inte förmår röra sig.
Så sluten att inte ens luften kommer ur mig.
Dessa känslor som kommer över mig när jag ser dig.
En gång var det inte så...

En gång fick du mig att brinna. Först av åtrå och sedan av smärta...

Bastupolitik är någon som förekommer i Sverige, inte bara på högre positioner, detta är ett tragiskt faktum. Man ska känna rätt person och helst vara släkt med några andra för att komma sig fram i affärs- och politikvärlden. Men inte nog illa med att man ska känna rätt personer, man ska helst vara rätt person också.

För ett antal år sedan såg jag en dokumentär på svt om mäns makt i affärsvärlden och hur kvinnor motarbetades på grund av den basis att de är just kvinnor. Detta inte på grund av deras arbetsinsats, mannen som anonymt pratade i programmet sa inget illa om deras arbete, utan det berodde på att de kroppsligen var annorlunda, att de inte kunde sitta i bastun tillsammans med dem, ta en öl och kanske njuta av lite strippor på en utlandskonferens. Män sa i tv att det var synd nu när det fanns kvinnor i deras ledningsgrupp att de inte kunde ha lika "kul" på konferenserna längre. Detta var förvisso något år sedan men jag är säker på att dels var det under 2000-talet och dels är problemet inte borta.

Det beslutas fortfarande en massa politiska och affärsmässiga beslut på platser där alla inte är välkomna, inte medbjudna. På middagen, i bastun, på innebandyplan...

Det finns ett nätverk för kvinnor som "vill dela erfarenheter och få tips om hur man kan få balans i livet, mellan fritid och arbete. En av medlemmarna i nätverket, Petra Vegelius från Saturnus, läste 1999 i DI att det fanns fler män på VD-position i Sverige som hette Göran än det fanns kvinnor överhuvudtaget på denna post. Detta tyckte vi var anledning nog att döpa nätverket till GÖRAN. För övrigt stämmer detta fortfarande år 2004".(http://www.natverketgoran.com/)
Svengelska är ett roligt fenomen och man kan hitta en hel del roliga felsägningar i diverse mer eller mindre roliga boksamlingar i detta ämne. "Show me you leg" är väl en av klassikerna men annars finns roligheter som:

"I'm a man who likes to have my balls in the air!" - Kanske ett uttryck man ska hålla sig borta ifrån när man vill framhålla sin förmåga att göra många saker samtidigt, framförallt om man är av manligt kön.

"Please, could I have some water because my friend is swimming" - Det är inte lite begärt att be att få så mycket vatten att man kan simma i det.

"Would you like a big fack or a small fack?" - Sagt av en banktjänsteman (kvinna) till en utländsk man som kom in på banken och ville ha ett bankfack. Det är ju pinsamt lika mellan fack och fuck.

"Excuse me, what's the fart-limit?" - Kanske fel fråga att ställa till en polis när man kör bil i utlandet. Min pappa hade en vän från England eller Irland som när han var i Sverige varje gång skrattade åt skyltarna där det står "infart".

"It's warm red wine with russians in it." - Kanske fel sätt att beskriva glögg!

Men nog med lustigheterna nu för nu kommer min tanke med detta inlägg och det är såklart sällan lustigheter. Herregud, jag har blivit nästan lika gnällig som Magnus Betnér... inte illa va! I alla fall....

"En Av Din Vännerna Älskar Du. Finna ut Vem!" Det här är anledningen till att jag skriver idag. Hittade detta på facebook och det är tragiskt när man antingen har låtit en maskin eller en människa som har noll koll på det svenska språket att göra en översättning som denna. Läste imorse i en språktidning att fler och fler tidningar helt lägger ner korrekturläsningsavdelningarna och förlitar sig på tekniken istället. Tidningen Stockholms citys nattchef sa: "Det är klart att ett och annat stavfel slinker igenom, annat vore ju utopiskt. Men vi får faktiskt inga starka reaktioner från läsarna, och med tanke på att de flesta svenskar stavar som krattor så är det kanske inte så konstigt".  Detta är verkligen skrämmande - det måste ni ju hålla med om även om ni inte är sådana språkpoliser som jag är.
Utifrån gårdagens inlägg har några kommenterat, och fler har kommenterat detta till mig muntligen och ja - det är fy fan! En annan byråkratisk idioti är, som en vän också har negativ erfarenhet av, csn. CSN - Centrum för senildementa nihilister (i detta sammanhang synonymt med förnekare). Hur kan jag skriva detta? Jo, csn (det kanske ska stå CSN) är det perfekta exemplet på att inte se verkligheten, att borra in sig i sina papper och inte bry sig om att det finns en värld där ute som inte alltid är som det står i pappren. Vill du ha ett exempel?

1. Du får inte tjäna pengar medan du studerar, eller en viss summa får du tjäna, men inte såpass att den överstiger en mycket underlig nivå som gudarna skulle vilja veta hur de har kommit fram till. Självklart förstår jag att de är oroade över att människor arbetar för mycket och därmed försummar sina studier, men det är väl den egna studentens ansvar. Pengarna till csn ska ju betala tillbaks oavsett om jag plockat in mina poäng eller inte. Försök att som ensamstående förälder leva på de cirka 7200:- som csn kommer med varje månad. Studentbostäder är ett skämt, man kan i tex "studentstaden" Umeå inte få en halvtaskig etta för mindre än 3000:- och då ska vi inte ens gå in på hur det är i andra städer (närmare Stockholm). Studenter måste också äta och mig veterligen har vi något som heter inflation vilket bidrar till att samtidigt som lönerna stiger så gör även priserna, men inte för studenter inte, här är det bara utgifterna som stiger.

Nu kanske någon sitter och retar upp sig på alla de rabatter som de tycker att studenter har. Men vad är det egentligen? 10% på fikat på Charm - möjlighet att flyga billigare mes SAS (den ÄR bra iof) - gymkortet (jag fick billigare kort på mitt gym som kommunalanställd än vad studentrabatten hade gett) - ja sen kan jag inte komma på något mer exempel. Inte så mycket att bråka om va!

2. Att man ska betala tillbaka sitt lån är inget jag emotsätter på något sätt - vem skulle annars låna ut - men varför får man inte deklarera räntan? Tar jag ett banklån på 250 000:- får jag dra av en viss del av räntan på deklarationen, men det får jag inte göra på mitt csn-lån (och ja, vi är uppe i de summorna). Detta får en att fundera över den lösningen vissa förespråkar, att efter avslutade studier ta ett banklån och lösa csn-lånet och det är absolut ett alternativ jag kommer att överväga när jag väl har ett fast jobb och en utplockad examen.

3. Som student är du aldrig egentligen ledig, du har inga jullov, påsklov eller sportlov men ändå får du i december en mindre summa av csn, hur går detta ihop? Om någon som faktiskt arbetar på detta företag kunde förklara detta för mig skulle det klart uppskattas. Annars skulle det lika gärna uppskattas om fler ville skicka in kommentarer med fler exempel på varför mitt uttalande om csn´s verklighetsflykt överensstämmer med just din verklighet.

För den som inte helt hängde med i rubriken kan jag säga att CNS står för Centrala Nervsystemet och det till skillnad motför CSN kan man förstå sig på.
Tänkte att det kanske kunde vara på sin plats att förklara närmare det korta inlägg som lades sist om en summa på 30 000:-, för att vara exakt är det 31 260:-. Saken är som så - hösten 2004 var jag arbetslös och ni som kände mig då vet ju hur bra det var för mig och hur bra jag mådde av det (förstår du inte ironin i detta vill jag inte att du fortsätter läsa). För att göra något åt saken skrev jag in mig på en kvällskurs på distans i Psykologi A 20 (nuvarande 30) poäng. Det var alltså fredagskvällar och lördagar var tredje vecka. Kursen gick bra och jag klarade av mina 20 poäng utan några större bekymmer förutom tentan i psykologisk statistik, men det hör man på namnet att det inte var så lätt.

Sommaren 2005 behöver jag stämpla då jag nu som heltidsstudent hade sommarlov och inte något riktigt sommarjobb att förlita mig på. Akassan - i detta fall Handelsanställdas arbetslöshetskassa - kräver in papper att jag har studieuppehåll och jag skickar såklart in dem. Då kommer smällen!!! För det visade sig nämligen att jag inte alls fick läsa psykologi på fredagskvällar och lördagar var tredje helg och samtidigt stämpla så de stämmer mig för "svikligt förfarande" och återbetalning av 31 260:-. Jag som inte kan tro att det är sant tar kontakt med arbetsförmedlingen och frågar dem och detta kan stämma men där kunde jag inte få någon hjälp eftersom de helt enkelt inte kunde tro mig. Fatta detta - de kunde inte tro mig när jag sa att akassan agerar på detta sätt. De sa att denna tid på veckan är utan tvivel min lediga tid. Till saken hör att jag under den första halvan av hösten gick en praktik som jag fick toppenbetyg ifrån och som sköttes till 100%. Borde då inte den ha påverkats ifall akassan nu ska bråka om att jag var upptagen var tredje fredagskväll och lördag?

Det är helt klart ett faktum att det man ska göra som arbetslös är att ligga hemma i soffan och klia sig i naveln, för att göra som jag gjorde, att hjälpa upp sina chanser till ett arbete var tydligen ingen bra ide. Det kanske här är värt att påpeka att jag arbetat som lärare i 2 år helt tack vare dessa psykologistudier.

En annan "intressant" del i det hela är att Handels hänvisar till några handläggaranteckningar i detta ärende men när jag ringer och ber att få dessa anteckningar finns de inte längre. Men det är väl typiskt det! Jag som bara är jag, jag som måste ha sån jääävla koll på allt jag skickar till alla förbannade myndigheter, jag får då inte slarva bort papper eller skicka in dem på fel dag - men Handels får. De kan till och med i rättssak upp till regeringsrätten använda sig av uppgifter de inte längre har kvar och som jag starkt ifrågasätter.

Nu har de i alla fall vunnit, i sista instans så jag har inget annat val är att på något mirakulöst sätt trolla fram den ödesdigra summan 31 260:-. Vad ska jag göra?
Ligger i en säng hos en vän och gosar med katten. Vännen har somnat efter filmen å jag ligger för bekvämt för att resa mig. Rätt mysigt! Varit och sett på människor som shoppat idag. Sett? Ja här blir det inte annat än fönstershopping för lång vid framöver. Fick mkt tråkiga nyheter igår och hur jag ska trolla fram 30 000:- är ett frågetecken.
Ibland är bara verkligheten så mycket. Men tyvärr: byråkratin vs verkligheten 1-0